Yagliya saygi Sual: iyi veya kötü oldusu bilinmeyen herkese dolmuslarda ve belediye otobüslerinde yer vermek caiz midir? CEVAP Kötü-iyi ayrimi yapmadan herkese iyilik etmelidir! Belediye otobüslerine, genç-yagli, saglam-sakat, kadin-erkek, zengin-fakir, âlim-cahil gibi çEgitli siniflardan insanlar binmektedir. Güçsüzlere yardim etmek, otobüse binerken, inerken yardimci olmak, onlara yer vermek, ihtiyarlara, muhtaçlara yardim etmek dinimizin emirlerindendir. Hadis-i seriflerde buyuruldu ki: (Güçsüzlere, hastalara, yaglilara ve küçüklere merhamet ediniz!) [sir’a]
(Büyüklerimizi saymayan, küçüklerimize acimayan bizden degildir.) [Buhari]
(Yaglilarimiza hürmet ve ikram, Allahü teâlâya saygidandir.) [Buhari]
(Bir Müslüman kardegine ikram eden, Allahü teâlâya ikram etmis gibidir.) [Taberani]
(Bir genç, bir ihtiyara, yagindan dolayi hürmet ederse, onun yagina varinca, Allahü teâlâ, ona gençleri hürmet ettirir.) [sir’a]
ihtiyarlara hürmet eden kimsenin ömrü uzun olur. Insanlara iyilik, hürmet ederken zengin-fakir farki gözetmemelidir! Çünkü insanlara zenginliklerine göre deger biçmek dogru degildir. Hadis-i serifte buyuruldu ki: (Zengine zenginliginden dolayi tevazu edenin, dininin üçte ikisi gider.) [Beyheki]
Malindan dolayi zengini yücelten, yoksullusundan dolayi fakiri asaislayan kimse lanete müstehaktir. Hayirsever bir zenginin hakkini hafife almamalidir! Hadis-i serifte buyuruldu ki: (Üç kiginin hakki hafife alinmaz: Zelil bir toplumun azizi, fakir bir milletin zengini, cahillerin kiymetini bilmedigi Islam âlimi.) [Askeri]
iyilikten zarar gelmez. Kötülük edenlere dahi iyilikle kasilik vermeliyiz! iyi insan, sadece bAskalarina kötülük etmeyen kimse degildir. BAskalarindan gelecek sikintilara, eziyetlere katlanan kimsedir. Atalarimiz, (Kötülük her kiginin kârgdir, iyilik er kiginin kârgdir) demislerdir. Böyle er kigi olanlar, dünya ve ahirette saadete kavusurlar. Hadis-i serifte buyuruldu ki: (Bir kimsenin kederini gidereni veya bir mazluma yardim edeni, Allahü teâlâ, yetmis üç misli fazlasiyla mAgfiret eder.) [sir’a]
Hiçbir kötülük kasiliksiz kalmayacagi gibi, Allah indinde hiçbir iyilik de kasiliksiz kalmaz. iyilik boga gitmez. Onun için (iyilik et denize at, balik bilmezse Hâlik bilir) demislerdir.
Hazret-i Ali’nin bir yagliya hürmeti Bir gün sabah namazi vaktinde, Hazret-i Ali mescide giderken, yolda bir ihtiyara rast geldi. ihtiyarin ak sakalina hürmet edip, önüne geçmeyip, yavas yavas ardinca giderdi. Mescit kapIsina vardiginda ihtiyar içeri girmeyip, yoluna devam edip gitti. Ancak o zaman, Hazret-i Ali onun Müslüman olmadigini anladi. Mescitte Resulullahi rükuda buldu. Günesin dogma zamani yaklagmisti. Cemaate uyup, namazi kildilar. Namazdan sonra, Ya Resulallah, birinci rükuda âdet-i serifinizden fazla durdunuz. O kadar ki, günesin dogmasi yaklast?. Sebebi ne idi diye sordular. Resulullah efRBIYEz, (kiyama kalkmak istedigimde, Cebrail basimi tutup, kalkmama engel oldu. Hikmetinin ne oldusunu bilmiyorum) buyurdu. Allahü teâlâ, Cebrail aleyhisselama, (Habibime sebebini bildir, eshabina açiklasin) buyurdu. Bunun üzerine Cebrail aleyhisselam dedi ki: Ya Resulallah, mübarek baginizi rükudan kaldirmak istediginiz zaman, Allahü teâlâ bana, (Habibimin arkasini tut; rükudan kalkmasin ki, Ali, yolda bir ak sakall? ihtiyara hürmet edip, yavas yürümekle, cemaat sevabindan mahrum kaliyor. Kalmasin, Habibime yetiIsin) diye emretti. Ben de gelip emredileni yaptim, Ali de yetismis oldu. Hikmeti budur.
|