Yetimi gözetmek
Sual: Yetime iyilik etmenin veya onu dövmenin veya hakkini yemenin dinimizdeki yeri nedir? CEVAP Yetime iyilik etmek çok sevaptir. Hadis-i seriflerde buyuruldu ki: (Yetimi güzel terbiye ederek büyütenle kiyamette beraber oluruz.) [Buhari]
(Akraba veya yabanci bir yetimi kendisini kurtarana kadar bakana Cennet vacip olur.) [Ebu Davud]
(Allahü teâlâ, yetim bulundurulan ve ona iyilik yapilan evi sever.) [Taberani]
(Yetime yakin ol, ona aci, bagini okia, beraber yemek ye! Böyle yapanin, kalbi yuMusar ve ihtiyaçlari kasilanir.) [Haraiti]
(Sabredip sevabini umarak yetime bakanla, Cennette beraber oluruz.) [Taberani]
(Cennetin kapIsini ilk önce ben açacasim. Bu sirada, bir kadin, benden önce davranacak, buna kim oldusunu soracasim, o da, "Yetim kalan çocuklarima bakan biriyim" diyecektir.) [Ebu Ya’la]
(Evlerin en iyisi, yetime iyilik yapilan evdir. En kötüsü de yetime kötülük edilen evdir.) [ibni Mace]
(Çocuklarinin hepsini ayni derecede tutup, yetime haksizlik eden Allah’tan uzaklagmis olur.) [ibni Asakir]
(Yetimlerin, fakirlerin geçimini üstüne alan, Allah yolundaki bir mücahid gibi veya gündüz saim, gece kaim sevabina kavusur.) [Buhari] [Saim, oruç tutan, kaim, gece ibadet eden]
(Cennette “Dar-ül-ferah” denilen köske, ancak, müminlerin yetimlerini sevindiren girer.) [?.Neccar]
(Kalbinin yuMusamasini ve hacetinin görülmesini istersen, yetime aci, onun bagini okia ve ona yediginden yedir.) [Taberani] [Yetimin bagini okiayana, hac sevabi verilecegi de bildirilmistir.]
(Yetimi aglatmaktan sakinin!) [Isfehani]
(su iki zaif hakkinda Allah’tan korkun! Dul kadin ve yetim çocuk.) [Beyheki]
(Yetim talebesine gücünün yetmedigi isleri teklif eden hocaya elim bir azap vardir.) [?.Rafii]
Yetimi sevindirmek Sual: Yetimin bagini sivayana çok sevap verilecegi bildiriliyor. Yag singri var mis CEVAP Evet Yag singri var. Akil balis olunca yetimlik biter. sivamaktan kasit, her ne sekilde olursa olsun onu sevindirmektir. illa bagini sivamak demek degildir. Mesela onun bir ihtiyacini alip vermek suretiyle onu sevindirmektir.
Bagini sivayip da, "Kerata sen ne yaramazsin" diyerek onu azarlarsak, basi sivanmis olur ancak sevindirilmis olmaz. Hadis-i serifte buyuruluyor ki: (sirf Allah RiZasi için yetimin bagini sefkatle okiayan, elinin de?digi saçlar sayIsinca sevaba kavusur.) [?. Ahmed]
Demek ki onun saçlarini okiarken Allahü teâlânin RiZasi düsünülmelidir.
Herkesi sevindirmek sevap ama, yetimi sevindirmek daha fazla sevaptir. Herkesi üzmek günahtir ama yetimi üzmek daha çok günahtir. Herkesin malini haksiz yere yemek haram ama yetiminkini yemek daha büyük günahtir. Hadis-i seriflerde buyuruluyor ki: (Büyük günahlar yedidir: Bunlardan biri de yetim mali yemektir.) [Bezzar]
(kiyamette, Allah katinda büyük günahlarin en büyüsünden biri yetim mali yemektir.) [ibni Hibban]
(Allahü teâlâ yetim mali yiyeni Cennete koymaz.) [Hakim]
(kiyamette bir topluluk agizlarindan alevler çikar vaziyette kabirlerinden kalkarlar. Allahü teâlâ, [Nisa suresinin onuncu âyetinde mealen] "Haksiz yere yetim mali yiyenler, karinlarina ancak Ates sokMus olurlar. Bunlar, alevli, çilgin bir atege sokulacaktir" buyuruyor.) [Ebu Ya’la]
Yetimlere iyilik edilmesi ve infakta bulunulmasi emrediliyor. (Bekara 83, 215) Yetimi sitemle defedip hakkini gasp edene siddetli azap vardir. (Maun 2)
Hazret-i Yakub ve bir yetim Bir kimse, Yakub aleyhisselama sual etti: - Gözün niçin görmüyor, belin niçin bükülDüs - Gözüm, Yusuf’a agladigim için görmüyor. Bünyamin’e üzüldüsümden dolayi da belim büküldü.
Bu sirada Cebrail aleyhisselam gelip dedi ki: - Halinden sikayet mi ediyorsun? - Ben sadece kederimi Allahü teâlâya arz ediyorum. Ya Rabbi, gözleri görmez, beli bükülmüs su çok yagli ihtiyara merhamet eyle! Iki oglumu bana geri ver!
Cebrail aleyhisselam dedi ki: - Allahü teâlâ selam ediyor ve buyuruyor ki: Iki çocusun ölü bile olsaydi, seni sevindirmek için onlari diriltirdim. Gözünün görmemesi ve belinin bükülmesinin sebebi sudur. Bir gün oruçlu, aç, fakir bir yetim sana gelmisti. Sonra bir koyun kesip ailenle yedigin halde ona da göndermeyi hatirlayamadin. Ben yetim ve fakirleri sevdigim kadar hiçbir seyi sevmem. Haydi bir yemek hazirla, fakirleri davet et! Yakub aleyhisselam da, oruçlu olanlari akiam, oruç tutmayanlari da sabah yemege davet etti. (Hakim)
Bilindigi gibi, nihayet iki çocusuna kavustu. su halde, yetime merhamet etmeli, ona zulmetmemeli, hakkini yememelidir!
|