Ziyaretin önemi
Sual: Kimleri ziyaret gerekir? Ziyaretin önemi nedir? CEVAP Ziyaretler yalniz Allah RiZasi için olmalidir! Önce ana-baba ve daha sonra Diserleri ziyaret edilir.
1- Kâfir olan ana-babaya da hizmet etmek, nafakalarini vermek, ziyaretlerine gitmek gerekir. Küfre sebep olan sey yaptiracaklarsa, ziyaretlerine gidilmez.
Ana-baba ölmüIse kabirlerini ve dostlarini ziyaret etmeli. Hadis-i seriflerde buyuruldu ki: (Ana-babanin kabrini, Cuma günleri ziyaret edenin günahlari affolur, haklarini ödemis olur.) [Tirmizi]
(Ana-babasi öldükten sonra, onun dostlarini ziyaret eden, iyiliklerin en iyisini yapmis olur.) [Müslim]
2- Günah islemeye sebep olacak akrabayi ziyaret gerekmez. Fakat salih olan akrabayi ziyaret gerekir. Hadis-i seriflerde buyuruldu ki: (sila-i rahm, gelmeyen akrabayi arayip ziyaret ve iyilik etmektir.) [Tirmizi]
(RiZkinin bol, ömrünün uzun olmasini isteyen, sila-i rahm etsin!) [Buhari]
(sila-i rahm, mali çogaltir, ailede sevgiyi artgrir ve ömrü uzatir.) [Taberani]
Salih akrabayi hiç olmazsa, haftada veya ayda bir ziyaret etmeli, kirk günü geçirmemeli, uzak sehirde ise mektupla, telefonla gönlünü almalidir!
3- Salih arkadaglari, din kardeilerini, komsulari ziyaretin önemi de büyüktür. Hadis-i seriflerde buyuruldu ki: (Arkadagini Allah RiZasi için ziyaret edene, bir melek, “Ne güzel oldu, Cenneti hak ettin” der. Allahü teâlâ da, “Kulum beni ziyaret etti. agirlamasi bana aittir. Ona, Cennetten bAska bir ziyafete razi olmam” buyurur.) [?. Ebiddünya]
(Din kardegini, arkadagini Allah için ziyaret edene, bir melek, “Ne iyi ettin, Cennet sana helal olsun” der. Allahü teâlâ da buyurur ki: “Kulum beni ziyarete geldi. Bana da onu agirlamak düser.”) [E.Ya’la]
(Bir din kardegini ziyaret edene bir melek, "Ne mutlu sana, Cennete girmis oldun" der. Hak teâlâ da buyurur ki: “Benim için ziyaret eden kuluma, Cennette hOglanacagi mükafatlar verecegim”) [Bezzar]
(Din kardegini ziyaret eden, dönene kadar, rahmet içindedir.) [Taberani]
(Cennette öyle güzel köikler vardir ki, bunlar, birbirini Allah için ziyaret eden, Allah için sevip yardim edenler için hazirlanmistir.) [Taberani]
(Bir mümini ziyaret için evinden çikana, 70 bin melek, "Ey Rabbimiz; senin RiZan için ziyarete giden su kuluna rahmet et" diye dua eder.) [E.Nuaym]
(Bir Müslüman, Müslüman kardegini ziyaret edince, 70 bin melek, "Ey Rabbimiz, senin RiZan için ziyaret eden bu kulundan razi ol" diye dua ederler.) [Taberani]
(Din kardegini, sirf Allah RiZasi için ziyaret eden Cennettedir.) [Taberani]
(Din kardegini ziyaret edene Cennette bir derece verilir.) [Ey ogul ilmihali]
(Ziyaretçinize ikram edin!) [Haraiti]
(asin etrafinda nurdan kürsülerde, nur gibi parlayan insanlara Peygamberler ve sehitler g?pta ederler. Bunlar, Allah için birbirini seven, Allah için bulusan, Allah için birbirini ziyaret edenlerdir.) [Nesai]
(Allahü teâlâ buyurur ki: Benim için birbirini ziyaret eden, benim için birbirini seven, benim için veren, benim için birbirine yardim eden, sevgime mazhar olur.) [Hakim]
(Allah için sevdigi arkadaginin ziyaretine gidene, ardindan bir melek, "Ne güzel is yapiyorsun, Cenneti hak ettin" der.) [Tirmizi]
(Allahü teâlâ, “Benim için birbirini sevene veya benim için birbirini ziyaret edene muhabbetim haktir” buyuruyor.) [Taberani]
(Bir kimse, köydeki arkadagini ziyarete gider. Bir melek ona der ki: - Böyle nereye gidiyorsun? - Bu köyde bir arkadasim var. Onu ziyarete gidiyorum. - Bunun sana bir iyiligi, bir yardimi dokundu da, onun için mi gidiyorsun? - Hayir, sirf Allah RiZasi için ziyaretine gidiyorum. - Müjdeler olsun sana! Beni Hak teâlâ gönderdi. Hiçbir menfaat ummadan arkadagini ziyarete gittigin için, Rabbimizin sevgisine kavustun.) [Hakim]
(Mümin kardegini ziyaret edip müsafeha eden kimselerin, elleri ayrilmadan, asaçtan yaprak dökülür gibi, günahlari dökülür.) [Ey ogul ilmihali]
4- Her Müslümani ziyaret önemli ise de, bilhassa âlimi ve fakiri ziyaret daha önemlidir. Hadis-i seriflerde buyuruldu ki: (Âlimi ziyaret eden, beni ziyaret etmis gibi sevaba kavusur.) [Taberani]
(Zengini ziyaret eden kimseye, saim ve kaim sevabi, fakiri ziyaret eden kimseye ise, fi sebilillah cihad sevabi verilir, her adimi, Allah yolunda atilan adima denk olur.) [Deylemi]
[Saim; oruçlu, Kaim; gece ibadet eden. Fi sebilillah; Allah yolunda]
5- Ziyaret aralikli olmalidir! Hikmet ehli, (Ziyareti terk etme, seni unuturlar. Pek sik da gitme, senden b?karlar) diyor. Hadis-i serifte buyuruldu ki: (Ziyareti aralikli yapiniz ki, sevgiyi artirasiniz!) [Bezzar]
6- Ev sahibinden izin almadan kalkmamalidir! Bir hadis-i serifte buyuruluyor ki: (Ziyarete gelen kimse, izin almadan kalkip gitmesin!) [Deylemi]
Akrabayi ziyaret Sual: Akrabayi ziyarete gitmemek, günah midgri CEVAP Yakinlarindan münasebeti kesmek büyük günahtir. Erkek ve kadin zi rahm-i mahrem akrabayi ziyaret etmek vaciptir. Amca kizi gibi mahrem olmayan akrabayi ziyaret vacip degildir. (Berika)
[Zi rahm-i mahrem demek, erkek için anne, baci, hala, teyze gibi, kadin için, baba, kardes amca, dayi gibi evlenmesi haram olanlar demektir.]
Evlenilmesi haram olan salih akrabayi ziyaret vacip; terki büyük günahtir. Hiç degilse, selamla, mektupla gönüllerini alarak bu günahtan kurtulmalidir. Mektupla, sözle veya para ile yardimin zamani, miktari yoktur. Lüzum ve imkana göre yapilir. (Hadika)
sila-i rahm, akrabayi ziyaret etmek demektir. Hadis-i seriflerde buyuruldu ki: (Allah’a ve kiyamet gününe inanan sila-i rahm etsin!) [Buhari]
(sila-i rahmi kesen, Cennete girmez.) [Buhari]
(Allahü teâlâ buyuruyor ki, "Ben Rahmanim, rahmi yarattim, ona kendi ismimden isim verdim. Akrabasini gözeteni gözetirim. ilgisini kesenle de ilgiyi keserim.") [Buhari]
(En üstün amel, senden uzaklagmis olan akrabana sila-i rahmde bulunmak, sana vermeyene vermek, sana zulmedeni affetmektir.) [Hakim]
(içinde sila-i rahmi kesen kimse bulunan bir topluma rahmet melekleri gelmez.) [Taberani]
(Allah’tan en çok korkan kimse mahremlerini en çok görüp gözeten ve en çok emr-i maruf ve nehy-i münkerde bulunandir.) [Taberani]
(Mükafati en tez verilen iyilik, sila-i rahmdir. Bir ev halki, kötü olsa bile, sila-i rahm sayesinde mali çogalir, nüfusu da artar.) [Beyheki]
Herkese iyilik etmek, ödünç veya sadaka vermek çok sevaptir. Akrabaya yapilan iyilik daha sevaptir. Bir kadin, bir yakini için (?nfakta bulunsam, sadaka yerine geçer mis) diye sual ettirdiginde Peygamber efRBIYEz buyurdu ki: (Iki sevap olur. Biri sadaka, Diseri de sila-i rahm sevabi.) [Buhari]
Bu husustaki hadis-i seriflerden birkaçi söyle: (Senden yüz çeviren akrabana verdigin sadaka daha faziletlidir.) [Taberani]
(Yakin akraba veya komsuya verilen sadakanin sevabi 2 misli fazladir.) [Taberani]
(Paranizi önce kendi ihtiyaçlariniza, artarsa çoluk çocusunuzun ihtiyaçlarina sarfedin! Bundan da artarsa akrabalariniza yardim edin!) [Müslim]
(Amcasinin oglu yardim istedigi halde, gücü yettigi halde vermeyen kimse, kiyamette Allahü teâlânin fazlindan mahrum kalir.) [Taberani]
Akrabayi ziyaret etmeden onlara çEgitli yardim yapmak, gönüllerini almak, sila-i rahm yerine geçer. Çünkü sila-i rahm, yalniz akrabayi ziyaret degildir. Her ne sekilde olursa olsun onlari memnun etmektir. (Hadika)
Hadis-i serifte buyuruldu ki: (sila-i rahm demek, ahbap ve akrabasindan gördüsü iyilise kasi ona iyilik etmek degil, kendisinden kesilen akrabasini arayip ziyaret ve iyilik etmektir.) [Tirmizi]
Dine uymayan akraba Sual: Yakin akrabalarim, hatta kardeilerim ve anam babam, benim namaz kilmama ve tesettüre riayet etmemle alay ediyorlar. Dinimizin emirlerini gericilik olarak görüyorlar. Bunlari ziyarete gitmem sart midgri CEVAP Müslümanlikla baglarini kopardiklari için, ziyaretlerine gidilmez, akrabalik hakki diye mesul olunmaz. Tam ilmihal’de diyor ki: Islamiyet'e uymaya gericilik diyen, ibadet yapmayi ve haramlardan sakinmayi begenmeyen ana babanin evine gidilmez. Böyle olan akrabanin evine de gitmek caiz degildir.
Hasta ziyareti Sual: Bir hastayi, ziyaret etmek, farz midgri CEVAP Hasta ziyareti sünnet, hastanin kimsesi yoksa vaciptir.
|