Bayram sevinç günleridir
Sual: Bayramda ne yapmak gerekir? CEVAP Bayramda erken kalkmak, gusletmek, misvak kullanmak, güzel koku sürünmek, yeni ve temiz elbise giymek, sevindigini belli etmek, fitr, yani Ramazan bayraminda, bayram namazindan önce tatli yemek, hurma yemek, hurmayi 1, 3, 5 gibi tek adet yemek, teke riayet etmek sünnettir. Hadis-i serifte buyuruldu ki: (Allahü teâlâ tektir, teke riayet edeni sever.) [Buhari]
Bayramda yüzük takmak, kasilastigi müminlere güler yüzle selam vermek, fakirlere çok sadaka vermek, Islamiyet’e dogru olarak hizmet edenlere yardim etmek, darginlari baristirmak, akrabayi, din kardeilerini ziyaret etmek, onlara hediye götürmek sünnettir.
Ramazan gittigi için degil, günahlarimizin affoldusu için, büyük sevap ve nimete kavustUGUMuz için bayram yapiyoruz. Hadis-i serifte buyuruldu ki: (Bayram sabahi Müslümanlar, namaz için camilerde toplaninca, Allahü teâlâ, meleklere, “??ini yapip ikmal edenin kasiligi nedir?” diye sorar. Melekler de, “Ücretini almaktir” derler. Allahü teâlâ da, “Siz sahit olun ki, Ramazandaki oruçlarin ve namazlarin kasiligi olarak kullarima kendi RiZami ve mAgfiretimi verdim. Ey kullarim, bugün benden isteyin, izzet ve celâlim hakki için istediklerinizi veririm” buyurur.) [Beyheki]
Peygamber efRBIYEz, (Ramazanin son günü Allahü teâlâ, oruç tutanlari affeder) buyurunca, Eshab-i kiram, (Ya Resulallah, o gün Kadir Gecesi mis) diye sual etti. Peygamber efRBIYEz, (Bilmez misiniz ki, is yapana, igi bitirince ücreti verilir) buyurdu. (Beyheki)
Bu mükafatlari bilen bir Müslüman nasil sevinmez ve bayram etmez kis Bayram günleri sevinmek, negelenmek gerekir. Hazret-i Ebu Bekir, kizi Âise validemizin evine gidince, iki cariyenin tef çalip oynadigini gördü. Ensar kiramin kahramanliklarini övüyor, destan söylüyorlardi. Hazret-i Ebu Bekir, Resulullahin evinde böyle sey yapilmasinin uygun olmayacagini bildirerek, onlarin susmalarini söyledi. Peygamber efRBIYEz, Hazret-i Ebu Bekir’e, (Onlara mani olma! Her kavmin bir bayrami vardir, bu da bizim bayramimizdir. Bayram, sevinç günleridir) buyurdu. (Buhari)
Hazret-i Ali buyurdu ki: (Bugün, orucu kabul edilmis, çalismasinin mükafatini görmüs ve günahlari affedilmis olanlarin bayramgdir.)
Hadis-i serifte, (Allahü teâlâ, Ramazanda dört sinif insan hariç, herkesin günahlarini affeder. Bunlar, içki içmeye devam eden, ana-babasina âsi olan, sila-i rahmi terk eden, mümin olmaktan ümidini kesendir) buyuruldu. (Gunye)
eger bunlar tevbe ederse, Allahü teâlâ günahlarini affeder. Ramazandaki sevaplar bilinseydi, her günün Ramazan olmasi istenirdi. Hadis-i serifte, (Ramazandaki özel sevaplar bilinmis olsaydi, bütün yilin Ramazan olmasi istenirdi) buyuruldu. (Ebu Nasr)
Ne mutlu günahlardan sakinarak oruç tutanlara. Bunlar, asil bayrami ahirette yapacaklardir. Dargin olanlarin, bayrami beklemeyip, hemen barsimasi gerekir. Allahü teâlâyi ve Peygamber efRBIYEzi seven kimse, insanlarin kusurlarina bakmaz, hosgörülü olur. iyi insan yani mümin, herkesle iyi geçinir. BAskalarina sikinti vermedigi gibi, onlardan gelecek eziyetlere de katlanir.
Kimseye darilmamali, darginlik olduysa, 3 günden fazla sürmemeli, bayrama kadar süren bir darginlik olduysa, daha fazla gecikmeden barsimalidir. Hadis-i seriflerde buyuruldu ki: (Din kardegiyle üç günden çok küs durmak caiz degildir. Üç gün sonra, onunla kasilagirsa, ona selam verip hatgrini sormalidir. O kimse selamini alirsa, birlikte sevaba ortak olurlar. eger selamini almazsa günaha girer. Selam veren kimse de küs durma mesuliyetinden kurtulMus olur.) [Ebu Davud]
(Ameller pazartesi ve persembe günü Hak teâlâya arz olunur. Hak teâlâ da, sirk kogmayan herkesi affeder. Ancak bu mAgfiretten birbirine kin tutan istifade edemez. Cenab-i Hak, “Onlar barigincaya kadar amellerini bana getirmeyin” buyurur.) [imam Malik]
Bayram ziyaretleri Sual: Bayram ziyaretlerinde neye dikkat edelim, önce kimleri ziyaret edelimi CEVAP Fasik olan, günah islememize sebep olacak akrabayi ziyaret lazim degildir. Fakat salih olan akrabayi ziyaret gerekir. Salih arkadaglari ziyaret de çok sevaptir. Ziyaret, yalniz Allah RiZasi için olmalidir. Hadis-i seriflerde buyuruldu ki: (Bir kimse, köydeki arkadagini ziyarete gider. Hak teâlâ, buna bir melek gönderir. Melek o adama der ki: - Böyle nereye gidiyorsun? - Bu köyde bir arkadasim var. Onu ziyarete gidiyorum. - Bunun sana bir iyiligi, bir yardimi dokundu da onun için mi gidiyorsun? - Hayir, sirf Allah RiZasi için ziyaretine gidiyorum. - Müjdeler olsun sana! Beni Allahü teâlâ gönderdi. Hiçbir kasilik beklemeden arkadagini ziyarete gittigin için Allahü teâlânin sevgisine mazhar oldun.) [Hakim]
(Bir din kardegini ziyaret edene bir melek, "Ne mutlu sana, Cennete girmis oldun" der. Hak teâlâ da buyurur ki: (Benim için ziyaret eden kuluma, Cennette hOglanacagi mükafatlar verecegim") [Bezzar]
(Hiç bir kul yoktur ki, din kardegini Allah için ziyaret etsin de, bir melek, "Ne iyi ettin, Cennet sana helal olsun" demesin. Allahü teâlâ da buyurur ki: "Kulum beni ziyarete geldi. Bana da onu agirlamak düser.) [Ebu Ya’la]
(Din kardegini ziyaret eden, dönene kadar, rahmet içindedir.) [Taberani]
(Cennette öyle güzel köikler vardir ki, bunlar, birbirini Allah için ziyaret eden, Allah için sevip yardim edenler için hazirlanmistir.) [Taberani]
(Bir mümini ziyaret için evinden çikana, 70 bin melek, "Ey Rabbimiz; senin RiZan için ziyarete giden su kuluna rahmet et" diye dua eder.) [Ebu Nuaym]
(Bir Müslüman, Müslüman kardegini ziyaret edince, 70 bin melek "Ey Rabbimiz, senin RiZan için ziyaret eden bu kulundan razi ol" diye dua ederler.) [Taberani]
(Din kardegini, sirf Allah RiZasi için ziyaret eden Cennettedir.) [Taberani]
(Din kardegini ziyaret edene Cennette bir derece verilir.) [Ey ogul. ilm]
(Ziyaretçinize ikram edin!) [Harâiti]
(Mümin kardegini ziyaret edip müsafeha eden, ellerini ayirmadan her ikisinden Hak teâlâ razi olur. asaçtan yaprak dökülür gibi, günahlari dökülür.) [Ey ogul. ilm]
(Ziyareti aralikli yap ki muhabbeti artirasin!) [Bezzar]
Hikmet ehli diyor ki: (Ziyareti terk etme, seni unuturlar. Pek sik da gitme senden b?karlar.)
(asin etrafinda nurdan kürsülerde, nur gibi parlayan insanlara Peygamberler ve sehidler g?pta ederler. Bunlar, Allah için birbirini seven, Allah için bulusan, Allah için birbirini ziyaret edenlerdir.) [Nesai]
(Allahü teâlâ buyurur ki: Benim için birbirini ziyaret eden, benim için birbirini seven, benim için veren, benim için birbirine yardim eden, sevgime mazhar olur.) [Hakim]
(Allah için sevdigi arkadaginin ziyaretine gidene, ardindan bir melek, "Ne güzel is yapiyorsun, Cenneti hak ettin" der.) [Tirmizi]
Allah RiZasi için Müslümani ziyaret etmek çok sevaptir. Âlimi, fakiri ve salih akrabayi ziyaret daha çok sevaptir. Hadis-i seriflerde buyuruldu ki: (Zengini ziyaret eden saim ve kaim sevabi, fakiri ziyaret eden ise, fi sebilillah cihad sevabi alir, her adimi Allah yolunda atilan adima denk olur.) [Deylemi] [Saim; oruçlu, Kaim; gece ibadet eden. Fi sebilillah; Allah yolunda, Allah RiZasi için]
(Âlimi ziyaret eden, beni ziyaret etmis gibi sevap alir.) [Taberani]
(sila-i rahm, kendisinden kesilen akrabasini arayip ziyaret ve iyilik etmektir.) [Tirmizi]
(RiZkinin bol, ömrünün uzun olmasini isteyen, sila-i rahm etsin!) [Buhari]
(sila-i rahm, mali çogaltir, ailede sevgiyi artgrir ve ömrü uzatir.) [Taberani]
Salih akrabayi hiç olmazsa, haftada veya ayda bir ziyaret etmeli, kirk günü geçirmemelidir! Uzak ülkede ise mektupla, telefonla gönlünü almali, dargin ise barsimalidir.
Ev sahibi imam olur. Yahut onun tayin ettigi zat imam olur. Bir kimse, layik olsa da, teklif edilmeden ziyarete gittigi yerde imamliga geçmemelidir. Hadis-i serifte buyuruldu ki: (Bir kavmi ziyarete giden, onlara imamlik yapmasin!) [Tirmizi]
Ramazan serif ayinin son günü ile bayramin birinci günü arasi bayram gecesidir. Bu geceyi ihya eden büyük saadete kavusur. Hadis-i serifte, (Ramazan ve Kurban bayraminin gecelerini ihya edenin kalbi, kalblerin öldüsü gün ölmez) buyuruldu. Yine hadis-i serifte, rahmet kapilarinin dört gece açildigi, bu gecelerde yapilan dualarin reddedilmedigi, Ramazan bayrami gecesinin bunlardan biri oldusu bildirilmistir.
El öpmek Sual: Bayramda herkesin eli öpülür mü, yani kimlerin eli öpülür, kimlerin eli öpülmez? CEVAP Herkesin eli öpülmez. Ana-babanin, bir de âdet oldusu için yagli akrabalarin elini öpmek caizdir. Arkadagin elini öpmek haramdir. Kadin kocasinin elini öpebilir, fakat, kendine namahrem yani yabanci erkegin, erkek de yabanci kadinin, zaruret olmadikça, elini öpemez.
|