Günah isleyenin orucu
Sual: Bazilari, (Namaz kilmayan, içki içen, açik gezen veya bAska günah isleyen bir kimse, boguna oruç tutmamali) diyorlar. Bu söz dogru mudur? CEVAP Hayir, dinimize ayKirsdir. Birkaç günah isleyenin, Diser günahlari da yapmasi gerekmez. Hem oruç tutup hem de günah isleyen kimse, oruç tutmakla hasil olan büyük sevaba kavuSamaz. Fakat ahirette niçin oruç tutmadin diye hesaba çekilmez. Oruç borcunu ödemis olur. Hatta orucun bereketiyle Diser günahlardan da kaçma imkani olur.
imam Rabbani hazretleri buyuruyor ki: (Bütün günahlara tevbe edip hepsinden kaçmak büyük nimettir. Bu yapilamazsa, bazi günahlara tevbe etmek de nimettir. Bunlarin bereketiyle belki bütün günahlara tevbe etmek nasip olur. Bir seyin bütünü ele geçmezse, hepsini de kaçirmamali.) (Mektubat, 2.c. 66.m.)
Namazin dinimizdeki yeri, oruca göre daha önemli ise de, bir kimseye namaz kilmadigi için, (oruç da tutma) denmez. Aksine, (Namaz kilamiyorsan, orucu bari terk etme) denir. Namaz kilmamakla büyük bir günaha giren kimse, oruç tutmazsa günah miktari daha da çok artar.
Birkaç günaha müptela olan kimse, birinden vazgeçmek isterse, ona, (Diserlerini Birakmadigina göre bu günaha da devam et) denmez. Günah miktari ne kadar azaltilirsa o kadar iyi olur. Allah’tan korkup bir günahtan vazgeçmek iman alametidir. Hadis-i serifte, (Ömründe bir defa Allahü teâlâyi anan veya Ondan korkan Müslüman, Cehennemden çikar) buyuruldu. (Tirmizi)
Günah isleyen, oruç tutuyor veya zekat veriyorsa, (Aman bunlari bari Birakma) demelidir! Bu ibadetleri de yapmazsa, dinden tamamen uzaklasabilir. Korkutmaktan çok, müjdeleyici olmak gerekir. Peygamber efRBIYEz, (Allahü teâlânin rahmetinden ümit kestirip, dinden nefret ettirenlere lanet olsun! Kolaylastirin, güçlestirmeyin) buyurdu. (Müslim, sir’a)
Bir genç, Peygamber efRBIYEze, (su üç günahi Birakamiyorum) dedi. O üç günah, yalan, zina ve içkidir. Resulullah efRBIYEz, (Bu üç günahtan yalani benim için Birak) buyurdu. O genç, kabul edip gitti. Daha sonra, Diser iki günahi islemek isteyince, (Bu günahlari isleyip Resulullahin kariIsina çikinca, “Ben islemedim” desem yalan söylemis olurum. eger isledigimi söylersem, beni cezalandgrir) diye düsündü. Diser iki günahtan da vazgeçti. (sir’a)
Kelime-i sehadeti dil ile söyleyip kalb ile de tasdik eden Müslümandir. Günah isleyen Müslümanliktan çikmaz. Hadis-i serifte (Cebrail aleyhisselam, “Ümmetine müjde ver ki, sirk üzere ölmeyen Cennete girer” dedi. Ben, “Zina ve hirsizlik eden de mi Cennete girer?” diye üç defa sordum. “Evet, zina ve hirsizlik eden de Cennete girer” dedi. Daha sonra, “içki içse de yine Cennete girer” dedi) buyuruldu. (Buhari, Müslim, Bezzar) [Ancak bu günahlarin cezalari çekildikten sonra Cennete girilir.]
Bu müjdeler, insani günah islemeye sevk etmemelidir! Her günah, kalbi karartir, insani küfre sürükler ve ebedi Cehennemde kalmaya sebep olabilir. Allahü teâlânin gazabi günahlar içinde saklgdir. Onun için her günahtan kaÇinmalidir. Belam Baura, çok ibadet eden büyük bir âlim iken, bir günah yüzünden kâfir oldu. Günah isleyen hemen tevbe etmelidir! (K.Saadet)
Haram islemek orucu bozar mis Sual: Yalan, g?ybet, harama bakmak gibi günahlar orucu bozar mis CEVAP Hadis-i serifte, (G?ybet etmek, söz tasimak, yalan yere yemin etmek, namahreme sehvetle bakmak orucu bozar) buyuruldu. (Deylemi)
imam a'zam hazretleri bu hadis-i serifi açikliyor: (Bu günahlar orucun sevabini bozar, sihhatini bozmaz, oruç mekruh olur) buyuruyor. Yani bu günahlari isleyen, oruç borcundan kurtulur ise de, oruca mahsus büyük sevaba kavuSamaz. Hadis-i serifte, (Nice oruç tutan var ki, açlik ve susuzluktan bAska bir sey elde etmez) buyuruldu. (ibni Mace)
Oruç, müminler için bir nimet ve emanettir. Emanete riayet etmek lazimdir. Onun zayi olmamasi için sartlarini ve edeplerini gözetmek gerekir. Harama bakmaktan sakinmalidir! Hadis-i serifte, (Harama bakmak, seytanin zehirli bir okudur. Allah’tan korkup bunu terk edene, Allahü teâlâ öyle bir iman verir ki, tatliligini kalbinde bulur) buyuruldu. (Hakim)
Oruçlu, dilini de korumalidir! Hadis-i serifte (Oruç, atege kalkandir. G?ybetle parçalanmadikça korur. Oruçlu cahillik edip de kötü söz söylemesin! Biri kendine satagirsa, "ben oruçluyum" desin!) buyuruldu. (Buhari)
Gözü ve dili günahlardan korudUGUMuz gibi, kulasimizi da korumamiz lazimdir. Konusulmasi haram olan seyi, dinlemek de haramdir. El, ayak ve Diser uzuvlari da haramdan korumalidir! Oruç tutup azalari ile günah isleyen, ilaç yerine zehir içen hastaya benzer. Çünkü günah zehirdir. ?badetlerimizin sevabini yok eder. Onun için oruçlarimizi ve Diser ibadetlerimizi haram isleyerek sevapsiz hâle getirmemeliyiz!
|