Orucun farzlari Sual: Orucun farzi kaçtgri
CEVAP
Orucun farzi üçtür. Bunlar: 1- Niyet etmek. 2- Niyeti, ilk ve son vakitleri arasinda yapmak. 3- ?msak vaktinden günesin batmasina kadar olan zaman içinde, orucu bozan her seyden sakinmaktir.
Sual: Oruca niyetin vakti ne zaman baglari CEVAP Ramazan ve nafile oruçlara niyetin ilk vakti, günes battiktan sonra baglar. Son vakti ise, ertesi günü öileye bir saat kalincaya kadardir. Kaza ve kefaret oruçlarinda ise, akiamdan imsak vaktine kadardir.
Ramazanda oruca niyet ederken, akiamdan imsak vaktine kadar, “Yarin oruç tutmaya”, imsaktan sonra ise “Bugün oruç tutmaya” denir. Yanilip yanlig söylense de, oruç tutulacak gün bilindigi için mahzuru olmaz. Ramazanda bir aylik oruca toptan niyet edilmez, her gün ayri ayri niyet etmek farzdir.
Gece yatarken yemegi yiyip veya yemek yemeden niyet edilse, sonra gece uyaninca, sahura kalkinca yemek yemekte mahzur yoktur. Akiam yemegi yerken niyet etmek iyi olur. Niyetten sonra da, imsak vaktine kadar yiyip içmekte mahzur yoktur. Ramazanda, “Yarin digim agrimazsa oruç tutarim, agrirsa tutmam” diye akiamdan niyet edilse, böyle süpheli niyet ile oruç tutmak sahih olmaz.
Sual: Bozulursa kefaret olmasin diye, Ramazan orucuna imsaktan sonra niyet etmek caiz mis CEVAP Caizdir, fakat böyle bir seye lüzum yoktur.
Sual: Ramazanda gece niyet etmeyi unutan ne yapmalis CEVAP Öileye bir saat kalincaya kadar niyet edilir. Sahura kalkmak niyettir, oruç tutmak niyetiyle yatmak da niyettir, sahura kalkilmasa da oruca niyet edilmis olur.
Sual: Oruca baglama zamani olan fecri sadik hangi vakittir? CEVAP ?msak vaktidir. Türkiye takvimindeki imsak vaktidir.
Sual: Takvimlerde yazili olan imsak ne demektir? Bu vakitte sabah namazi kilinir mis CEVAP ?msak, gecenin bitimi, yiyip içmenin yasak olan vaktin baglamasi demektir. Türkiye Takvimi’nde yazili olan imsak vaktinde, yiyip içmeyi kesmelidir! Bundan 15-20 dakika kadar sonra sabah namazi kilinabilir! Yanlig takvimlere göre hareket edip de, yiyip içmeye ezan okununcaya kadar devam eden kimsenin, suçu yanlig takvime bulmasi, kendini mesuliyetten kurtaramaz!
Sual: Babam oruç tutarken, takvime göre degil, Kur’ana göre hareket ediyor. Siyah iplikle beyaz iplik birbirinden ayrilincaya kadar yiyip içiyor. Ortalik asardigi için süpheleniyorum. Dogru Mus CEVAP Bekara suresindeki, (Beyaz iplik siyah iplikten ayirt edilinceye kadar yiyip için) mealindeki 187. âyetindeki iplikler, gündüzün beyazligi ile gecenin siyahliggdir. Âyet-i kerimenin anlami, (Gündüzün aydinligi ile gecenin karanligi, iplik gibi birbirinden ayrilincaya kadar yiyip için) demektir. Bu âyet-i kerimeyi duyan bir zat, (Ya Resulallah, ben gündüzün geceden ayrildigini ögrenmek için yastigimin altina bir beyaz iplik ile bir siyah iplik koydum. Fakat gecenin bitigini yine de tespit edemedim) dedi. Bunun üzerine, Peygamber efRBIYEz, (O iplikler, gündüzün aydinligi ile gecenin karanliggdir) buyurdu. eger Peygamber efRBIYEz açiklamasa idi, beyaz ipligin aydinlik, siyah ipligin karanlik oldusunu nereden bilecektiki Kur’an kerimden anladigimiza uyarak, gencin babasi gibi, bilhassa bulutlu havalarda, daha ortalik karanlik diye, günes dogana kadar yiyip içerdik.
|